Make your own free website on Tripod.com
KEPENTINGAN AIR

Tubuh kita mengandungi lebih kurang 70% air.

Mutu air yang kita minum mempengaruhi mutu air yang terkandung di dalam tubuh kita.

Tubuh kita mengandungi sel-sel. Begitu  juga dengan bakteria

Kehilangan air mengakibatkan kita kehilangan  tahap tenaga

Tanpa air, darah tidak dapat mengalir, oksigen dan khasiat-khasiat tidak dapat diangkut, sisa-sisa kumuhan tidak dapat disingkirkan dan organ badan tidak dapat berfungsi dengan lancar.

Jikalau klorin membunuh bakteria, apakah yang anda jangkakan kesan klorin keatas sel-sel tubuh kita ?

Hasil kajian menghubungkan produk sampingan klorin dan pengklorinan kepada kanser pundi kencing, hati, perut, rectum dan usus termasuklah penyakit jantung, atherosclerosis ( pengerasan saluran darah ), anemia ( kekurangan sel darah merah ), tekanan darah tinggi dan reaksi alahan.

Ianya juga menyebabkan kerosakan kepada kulit dan rambut.

Hanya terdapat satu jawapan - singkirkan klorin daripada air minuman & makanan.

Penyakit bawaan air seperti Taun, Demam Kepialu, Hepatitis Berjangkit,Radang Perut dan Usus, Radang Membran Mata, penyakit-penyakit berkaitan cirit-birit, keracunan kulit, kanser dan ulser.

Tanda utama kekurangan air  adalah seperti pening kepala, kesukaran untuk tidur, keletihan, dan kurang daya kepekaan.

Oleh yang demikian, kita perlu minum air yang sihat dan berkualiti tanpa dipengaruhi barangan tercemar, jika tidak ia hanya akan memburukkan lagi keadaan.       

Nota/fakta :

Klorin digunakan hampir di seluruh dunia untuk merawat air minuman yang dibekalkan kepada awam kerana kesan toksiknya ke atan bakteria. Merbahaya dan lain-lain kuman bawaan air yang boleh meyebabkan penyakit. Tetapi terdapat bukti saintifik yang semakin berkembang yang menunjukan bahawa klorin di dakam air. Minuman mungkin boleh menyebabkan kesan jangka panjang yang lebih buruk daripada kesan yang cuba di halang dengan penggunaannya. Kesan-kesan ini mungkin disebabkan oleh pengambilan secara terus atau penyerapan melalui kulit. Kajian saintifik telah menggabungkan produk sampingan klorin dan pengklorinan kepada kanser organ utama, penyakit jantung dan kesan-kesan sebagainya yang disebut di atas.

Terdapat juga bukti yang menunjukan kesan kemusnahan klorin terhadap protein di dalam tubuh dan kesan buruk kepada kulit dan rambut. Kehadiran klorin dalam air boleh juga menyebabkan pembentukan kloramin didalam air yang boleh menyebabkan masalah rasa dan bau .

“semenjak kehadiran klorin didalam semula bekalan air minuman diwajibkan oleh peraturan oihak kesihatan awam., ianya terpulanglah kepada setian individu untuk menyingkirnya dilokasi penggunaan di rumah dan kediaman.“
 Dr. Riddle, Ph. D.